הילד התחיל לצרוך סמים – מה עושים?

בשנים האחרונות צריכת סמים בארץ בעלייה חדה ומגמה הזאת לא פסקה על הדור הצעיר ואפילו הדור הצעיר מאוד. יוצא דופן אך כבר לא חריג למצוא תלמידי חטיבת הביניים הנפגשים לעשן ביחד ואין מגזר, שכונה או יישוב שנשאר לגמרי מחוץ לתופעה זו.דו”ח עלם 2018 הוא האחרון מיני רבים המתארים מגמה זאת. בשנת 2013-4 דו”ח הרשות למלחמה בסמים העריך שלמעלה מ-10% מבני 15-18 צרכו קנאביס. לפי ההערכות 1 מתוך 5 בני נוער השתמש בקנאביס (מריחואנה או חשיש) בשנה האחרונה.

יש כמה סיבות

קודם כל העולם השתנה ומשתנה – מעמדו של קנאביס עבר מ- “סם ממכר ומסוכן” לתרופה לרשימה ארוכה של בעיות שונות ומגוונות, הכניס את חומר לבתים רבים ונשחף לציבורים שטרם הכירו אותו. אלו שאינם מכירים מטופלים, נחשפים דרך האינטרנט לשינויים אלו. 

בנוסף, הכניסה של טלגראס לתמונה איפשרה לאנשים להתארגן מבלי הצורך להכיר את הסוחר המקומי והורידה את תחושת העבריינות שהייתה מחסום לנערים רבים. הוא גם איפשר לצעירים במקומות מרוחקים להשיג קנאביס מבלי הצורך להסתובב ברחובות של ערים זרות. 

אז מה לעשות?

  • להתייעץ, לא להתבייש – אתם לא לבד

לפי הדוח השנתי של עמותת עלם, שיעור השימוש בקרב נערים עמד עומד בין 25% ל-50%, תלוי במקום, אוכלוסיה וגיל. יש ציבורים בהם התופעה גדולה יותר, וציבורים בהם זה יותר מדובר.

בכל מקום וקהילה יש צעירים שצורכים סמים אסורים, וכן בכל מקום יש גם הורים שמנסים להתמודד. כמו שהוא לא לבד, גם אתם לא צריכים להיות לבד – וטמונת הראש בחול אף פעם לא עוזר.

  • לא להיבהל – (עוד) לא איבדת את הילד

במשך עשרות שנים קראו לקנאביס (ומוצריו) “סם השער” – הכניסה לעולם הסמים. כאשר זה נכון שהוא בדרך כלל הראשון שאינו חוקי, רוב הילדים לומדים “לתפוס ראש” עם אלכוהול וההנחה שמי שמתחיל בקנאביס ממשיך ל”סמים קשים” אינו הולם את הנתותים. להתייחס לילד שהתחיל לעשן קנאביס כאילו התחיל להזריק הרואין רק ירחיק אותו – וזה השלב לקרב יותר.

  • ללמוד על הסם מכל ההיבטים – ולא רק הסכנות בשימוש

לכל נער עם גישה לגוגל יש שפע של מקורות לענות על מה שמעניין אותם. בלי לדעת מה שהם מוצאים, כמעט אי אפשר לנהל איתם שיח בריא על מה שחשוב לך. המדע כבר לא כל כך ברור – יש אלו שנעזרים מחומרים אלו ואחרים שנפגעים – אבל כמה, למה ואיך – את זה עדיין מנסים להבין. קשה לדעת יותר עובדות מאשר נער עם גוגל, אבל בתור מבוגרים, אתם יכולים להבין טוב יותר אלו עובדות רלוונטיות.

  • לדבר עם הילד – “עם” לא “אל” או “על”

נער שהתחיל לצרוך סמים כבר החליט לא לפעול עפ”י  חוקי ההורים והגישה הסמכותית עובדת רק לעתים רחוקות. בשלב זה כניסה לשיח בו שני הצדדים שומעים ומתייחסים לדעות האחר מועיל יותר.

במקומות כמו פורטוגל (ועוד) שהחליפו את הטיפול המשמעתי בחינוכי וטיפולי מצאו ירידה חדה בנזקי סמים, ואף ירידה בשימוש. המפתח הוא סוג השיח – פתוח, מכבד ולא-שיפוטי.

  • לעזור לו להבין, לקבוע ולעמוד בגבולות – הוא מאוד צריך אותך

יש יותר מ-1,200,000 צרכני סמים מבוגרים בארץ. הרוב המכריע מנהלים חיים נורמטיביים וצורכים בצורה מוגבלת. כאשר הנער אינו מוכן לוותר, ניתן לעזור לו ללמוד ולשים לעצמו גבול. הגישה נקראת “מזעור נזקים” ומאפשר שיח בונה בין ההורים לילדיהם.

אם אתם רוצים לדבר על מה שקורה אצלכם ולהתייעץ מה אפשר לעשות, נא ליצור קשר לתאם.

כתיבת תגובה

Translate »
Scroll to Top
ליצור קשר