MDMA הינו חומר סינטטי. בגרסת הרחוב הוא נקרא אקסטזי או מולי, אך לעתים קרובות החומר ברחוב (כלומר, לא במחקר במוסד אקדמאי או רפואי) מכיל חומרים אחרים, ולפעמים אין בו MDMA בכלל.
MDMA הוא פסיכדלי וממריץ בהשפעתה. מנגנון הפעולה שלו כנראה מורכב יותר מאשר פסיכדליים קלאסיים, כי צריכתו מלווה בפעילות ניורוטרנסמיטרים (מוליכים) והורמונים שונים. אלו מאפשרים מצבי תודעה אחרים, יחד עם מרץ, ופתיחות רגשית שמאופיינת ע”י הורדת מחסומים ותחושות חיבה. כתוצאה MDMA מצא שימוש גם בחדר הטיפול וגם במסיבות טבע.
MDMA אינו קל על הגוף, במינונים גבוהים רעידות ואף פרכוסים נפוצים (הם מרגישים הרבה יותר נעימים מאשר נראים). כמוכן, קשה לגוף לעכל MDMA ושימוש תכוף או מתמשך עלול לגרום נזק לגוף.
גם אם לא בטוח האם MDMA לבד מסוכן לגוף, MDMA + שעות של ריקודים + מעט מים או שתיית אלכוהול הינו שילוב שיכול להיות מסוכן עד קטלני, ומודעות לסכנות, היערכות מוקדמת וטיפול מהיר במקרה של בעיה רפואית יכולים להציל חיים.
כמות | השפעה צפויה | |
מינון סף | 30 מ”ג |
הצד הממריץ של החומר “יוצא” במינונים קטנים יותר מאשר הצד הפסיכדלי. |
קטן | 40-70 מ”ג |
|
בינוני | 70-150 מ”ג |
|
גבוה | 150-200 מ”ג |
|
כבד | 200 מ”ג + |
|
מסוכן | לא תועדו מקרי מוות כתוצאה של מנת יתר של MDMA בלבד, אבל חשוב לקרוא את החלק על סיכונים, כי בשילוב עם חומרים או נסיבות מסויימות, יכולות להיות תוצאות קטלניות (ולא בקטע הטוב) |
דרך הקיבה – שתייה
MDMA נועד לצריכה ככדור דרך הקיבה. בצורה של גביש או אבקה יש טעם מר מאוד, ולכן נפוץ לעטוף בנייר (לרוב לגלגול) ולבלוע, או להמיס במים. אם ממיסים במים, כדאי לקחת בחשבון ששתייה איטית יכולה “למרוח” את הפתיחה ועלייה בהתאם.
דרך האף – הסנפה
ניתן להסניף MDMA – כאשר ככל שאבקה מרוסקת יותר, יש פחות פגיעה באף. צריכה דרך האף מביאה לפתיחה מהירה יותר (כי חלק נספג דרך רקמות האף לפני שהשאר יורד לקיבה), ומקצרת את החוויה
זמן עד לתחילת ההשפעה | 30-60 דקות |
“פתיחה” או “עלייה” | 15-30 דקות |
שיא | 1.5-2.5 שעות |
ירידה | 1-1.5 שעות |
השפעות מעטות | 12-48 שעות |

קודם כל, האם יש לך MDMA בכלל?
מצבים רפואיים מסוכנים בשילוב עם MDMA
- בעיות לב – MDMA הוא ממריץ שמעלה את הדופק (ועוד יותר עם פעילות גופנית)
- בעיות כליות או כבד – קשה לגוף להתנקות וזה יכול להחמיר בעיות בכליות או כבד
- לחץ דם גבוה – ממריצים יכולים להעלות את לחץ הדם עוד יותר
- היסטוריה של שבץ או התקף לב
מצבים רפואיים מסוכנים אליהם לפעמים נכנסים אנשים שצרכו MDMA
הרבה יותר נפוץ וכמעט כל מקרי המוות:
התייבשות או מכת חום עקב פעילות אינטנסיבית, במיוחד בחום. אנשים שצורכים MDMA במסיבה לעתים רוקדים שעות בלי לשים לב שעבר הזמן ולא שתו. קודם כל חשוב, אפשר ומאוד נעים למנוע – שתיית מים (במיוחד קרירים) מרגיש הרבה יותר נעים על MDMA כשרוקדים – החלפות DJ הן הזדמנות מעולה אם אין עליך בקבוק. אם מישהו מתחיל להתייבש או לקבל מכת חום, לא להסס לקרוא לאמבולנס. בארץ אנשים לא יושבים בכלא כי הזמינו אמבולנס אבל כן מתים כי לא הזמינו אמבולנס. כשיש ספק – אין ספק. מזמינים מיד
הרעלת מים – אנשים שלא היו במסיבה (או שעות בחוץ בקיץ) ופחדו מהתייבשות שתו יותר מדי מים, מהר מדי וזה מסוכן לא פחות. MDMA לא גורם להתייבשות – לרקוד שעות, במיוחד בשמש, זה מה שגורם להתייבשות ואין סיבה לשתות כמות חריגה של מים (ובטח לא מהר) אם לא במסיבה
אינטימיות יתרה ולא מוצדקת – MDMA גורם לאנשים לבטוח באחרים, ולפעמים זה לא מוצדק. חשוב לדאוג להיות עם אנשים טובים, שלא יהיה נורא אם יגלו חלק מהסודות שלך ולא ינצלו את אהבתך לרעה.
מצבים פסיכולוגיים מסוכנים או מורכבים בשילוב עם MDMA
- דיכאון – לאנשים שמתמודדים עם דיכאון מאוד מפתה לחוות כמה שעות של אקסטזה, ו/או להשתמש בו למטרות טיפוליות. חשוב לקחת בחשבון:
- MDMA גורם להצפה של חומרים במוח שלוקח זמן לחדש. אנשים רבים חווים ימים קשים לאחר צריכת MDMA וזה יכול להחריף דיכאון. ניתן להקטין את ההשפעה ע”י צריכה מתונה, זהירה, ועוד טכניקות של מזעור נזקים, אך לא תמיד למנוע לגמרי
- MDMA לא מרפא דיכאון (אולי זה יכול לעזור לתהליך טיפולי – נחכה למחקר להכריע באמת – אבל MDMA לא כמו כדורים פסיכיאטרים שעובדים ברמה הכימית). החזרה מאקסטזה לדיכאון יכולה להיות נפילה גדולה יותר וקשה יותר. תהליך אינטגרציה טוב יכול להקל, אבל זה עדיין להקל על הירידה.
- סכיזופרניה ומחלות פסיכוזה אחרות – קיים חשש שצריכת MDMA עלולה להחריף סימפטומים.
שילובים
- MAOI (סוג כדורים נגד דיכאון) – השילוב של MDMA עם MAIO יכול לגרום לסינדרום סרטונין שיכול להיות קטלני.
- קנאביס – השילוב של DMT וקנאביס עלול להגביר את השפעת כל אחד החומרים באופן לא הגיוני (במקרה הזה לפעמים 1+1=11)
- ממריצים (כולל קפה, משקאות אנרגיה, קוקאין, ריטליון וכד’) – הממריצים יכולים להגביר את רמת החרדה והגביר את הסיכון למצבים מפחידים.
- SSRI – כדורי SSRI מפחיתים את ההשפעה הסובייקטיבית (המורגשת) של MDMA, וצריכה גדולה יותר (כדי לקבל את אותה השפעה) יכולה לסכן או להזיק לגוף.
- קוקאין – קוקאין מפחית את ההשפעה המורגשת, אך גם הוא ממריץ והשילוב מגביר את הסיכון להתקף לב.
- 5HTP – תסוף מזון שלפעמים ממליצים לקחת אחרי צריכת MDMA, אבל צריכת 5HTP לפני או במהלך שימוש ב-MDMA יכול לגרום לתסמונת סרטונין, שיכול להיות קטלני. להשתמש רק יום אחרי ולא לפני זה
- בנזודיאזפמים – אין סיכון, מפחית עוררות רגשית
- אלכוהול – שילוב מאוד נפוץ. יש כמה דברים לקחת בחשבון:
- אלכוהול מייבש. שתיית אלכוהול (במקום מים) במסיבה מעלה את הסיכון להתייבש
- הצד הממריץ של MDMA מפחית את השפעת האלכוהול. הסיכון להרעלת אלכוהול עולה
- גם אלכוהול וגם MDMA קשים על הכליות והכבד – ביחד הם עוד הרבה יותר קשים.
אם משלבים MDMA עם אלכוהול, שתיית מים (או משקאות מתאימים) חשובה עוד יותר. אפשר לערבב את האלכוהול עם מיץ – יותר טוב מכלום.
שאלות נפוצות
- חוברת החוקרים (מעודכן ל-2018) – נכתב ע”י MAPS ומסכם את המדע. הרבה מאוד מידע מתקדם למביני אנגלית שרוצים את כל הפרטים
- יש גם סרטון מפורט שמסביר את התהליך שקורה בגוף ובמוח
- סרטון יחסית מדוייק (ומי שמבין בהבדלים לא צריך לקבל את מידע מסרטונים מצויירים) על מה שקורה כשפסילוסיבין מגיע למוח
- יש מידע רב אודות מנגנון הפעולה של החומר בערך ויקיפדיה באנגלית
- Thinking of using MDMA for the first time? Here are some things to think about – מסמך מעת Global Drug Survey המבוסס על עבודה שלהם ושל אחרים. חשוב לשים לב שיש הבדל משמעותי בין המלצותיהם לאלו של Rollsafe לגבי כמות.
- MDMA (Molly/Ecstasy) Dosage – Research based information on MDMA (Molly/Ecstasy) dosage: read why you should take less than 120 mg of MDMA per session – מידע מארגון בשם Rollsafe – משאב טוב כי הוא מסביר על סמך איזה מחקר או מקור ההמצלות, וכולל נושאים כמו טוהר החומר.
- MDMA – how you take it might be more important that you think – מאת GDS על דרך הלקיחה משפיעה (בעיקר קשור לכמות)
- האתר “קנאביס” תרגם את המדריך המלא לצריכת MDMA – מה לעשות ומה לא לעשות של ארגון Rollsafe
- ה-High-way Code של ה-Global Drug Survey. הם שאלו עשרות אלפי משתמשי MDMA (וחומרים אחרים) שלוש שאלות על טכניקות למזעור סכנות ונזקים: האם אתם עושים זאת (כדי לקבל מושג כמה המעשה נפוץ), האם זה משפר או מפחית מהנאה וכמה חושב זה (לדעתם) במזעור נזקים. תוצאות נמצאות באתר שלהם
- מסמך של ארגון KFx (ארגון בריטי ללא מטרת רווח) שמפרט את כל ההמלצות העדכניות לשיפור בטיחות ומזעור סכנות
- מאוד חשוב להבין איך MDMA מתערבב עם חומרים אחרים במיוחד, אבל לא רק, שילובים מסוכנים כמו SSRI (כדורים אנטי-דכאוניים כמו פרוזאק), ומריצים. יש יותר מידע באנגלית באתר של tripsit.
מחקרים אקדמאים עכשיוויים על הפוטנציאל הטיפולי
על טיפול בפוסט טראומה (PTSD) - האתר של MAPS מפרט והסרט "טריפ של חמלה" מלווה שלושה משתתפים במחקר בארץ
יש מספר מחקרים שקשורים למחקר הראשי:
- טיפול זוגי (כאשר אחד מבני הזוג סובל מ-PTSD)
- אצל אנשים "בריאים" - חלק מהכשרת מטפלים
בשורה התחתונה כתובות המלצות למזעור נזקים
- בשורה העליונה הציון הממוצע (1-10) לשאלה “כמה חשוב כדי להוריד סיכון”
- בשורה האמצעי עמודה “איך זה משפיע על החוויה” המחולקת לשלושה צבעים – ירוק: (משפר את החוויה), תכלת (לא משנה את החוויה) ואפור (משפיע על החוויה לרעה). שימו לב כמה חזקה המגמה – בילוי בטוח יותר הוא מהנה יותר (או במילים אחרות: “אם לא אכפת לך מהחיים או הבריאות ואפילו אם רק מעניין הסטלה, להגיע לבית חולים, מעצר, להייבש וכל שאר הדברים שעלולים לקרות אם לא מתכוננים – הם מה זה מבאסים את הסטלה. חבל.”)
- האחוזים למטה זה אחוז העונים (הצורכים) שבדרך כלל מקפידים על הכלל/המלצה.
החומר
למי שאין גישה למעבדה עם מכשירים מתקדמים (או גרסתם הניידת) בעלות עשרות ומאות אלפי שקלים, הדרך היחידה לבדוק את החומר היא "בדיקות ריג'נט", בהן מטפטפים נוזל (עדיף כמה כי כל אחד מוגבל) על קצת מהחומר, וניתן לגלות, לפי הצבע, מה יש בתוך החומר - אך לא הריכוז או איכות. בדיקות אלו יכולות לשלול קיומם של חומרים מוכרים כתוספים לא רצויים ב-MDMA שנקנה ברחוב (או טלגרם, לעצם העניין).
בדיקות אלו פשוטות, אך חשוב לפעול לפי ההנחיות כדי לא לזהם את הבדיקה.
ניתן לקנות בדיקות אלו באינטרנט. אחזקתם כנראה מותר עפ"י חוק, אך קבלתם בדואר (או דרך מכס), עלול להוות עילה לחיפוש בבית.
משתתפי Global Drug Survey 2016 דירגו שימוש בבדיקה גבוה לא רק כי זה מונע מקרים של הרעלה, אלה כי הידיעה שהחומר אותו צרכו אכן בטוח (לא כולל תוספים מסוכנים לא מוכרים) מונע חרדות מיותרות.
בדיקה | יכול לזהות קיום: |
מרקיז | methylone, MDPV, pentylone, butylone, 2C-E, 2-FMA, ethylone, 2C-B, DXM, methamphetamine, MDAI, IAP, 6-APDB, 6-APB, 6-EAPB, 6-APB succanate, 6-APDB, 5-MAPB, 5-EAPB, 5-APB succanate, 5-APB, MDA, 4-FMA, ETHCATHINONE, 5-APDB, 2-FA, and 2C-I |
מק | cathinones (bath salts), PMA, PMMA, PMEA, 4-MEC, Adderall, 2-FA, 2-FMA, 4-EMC, methamphetamine, a-PVP, methedrone, ethcathinone, ethylone, MDPV, butylone, a-PHP, pentrylone, 2C-B, methylone, 4-FMA, 5-APB succanate, 6-APB succanate, 6-EAPB, 5-APDB, 6-APDB, 2C-I, 6-APB, 2C-T-7, 6-APDV, 5-APB, MDAI, MDA, 5-MAPB, 5-EAPB, IAP, 2C-E, and PV8 |
סיימון | MDA או MDMA |
לקחת את המידע בטבלה כמדריך מאוד גס ולא מדויק כי:
- כמעט בלתי אפשרי לצרכן הפשוט לדעת את איכות החומר שלו. כמעט כל הבדיקות שאינן מצריכות מעבדה יכולות לבדוק רק נוכחות חומרים אחרים. ישנן בדיקות כמו SKYLAB SEPARATION KIT שיכולות לתת הערכה גסה, אך לא קרוב לדעת כמה מיליגרם MDMA יש בתוך הגרם חומר שקנית.
- MDMA משפיע על אנשים באופן שונה. יש משתנים שידועים - MDMA משפיע חזק יותר על נשאים מאשר גברים, כנראה שעוצמת ההשפעה גם קשורה למשקל גוף, למהירות חילוף חומרים
כמות
השפעה צפויה
מינון סף 30 מ"ג - לא מומלץ לעשות מייקרודוז (מנה קטנה ממנה פעילה). במינונים נמוכים ההשפעות העיקריות הן עוררות עצבית (לעתים עצבים), פגיעות רגשית, הפרעות בשינה.
הצד הממריץ של החומר "יוצא" במינונים קטנים יותר מאשר הצד הפסיכדלי.
קטן 40-70 מ"ג - מצב רוח מרומם
- אנרגיה מוגברת
- פה יבש
- חושים ותחושות מחודדים
בינוני 70-150 מ"ג - אופוריה חזקה.
- התבוננות פנימית טיפולית.
- הערכה עצמית מוגברת.
- פתיחות וסליחה עצמית.
- האמפתיה והחברותיות מוגברת.
- אנרגיה מוגברת.
- חושים מישושיים, חזותיים ושמיעתיים משופרים.
- פה יבש .
- נעילת הלסת
גבוה 150-200 מ"ג - במינונים אלו מתחילים עיוויתי שרירים, קושי לשלוט ולפקס בעיניים ובלבול (שנראה הרבה יותר מפחיד מאשר מרגיש)
כבד 200 מ"ג + - אופוריה חזקה
- התבוננות פנימית טיפולית
- הערכה עצמית מוגברת
- פתיחות וסליחה עצמית
- האמפתיה והחברותיות מוגברת
- אנרגיה מוגברת
- חושים מישושיים, חזותיים ושמיעתיים משופרים
- ויזואליה אפשרית או הזיות
- חרדה ופרנויה
- בהלה
- סְחַרחוֹרֶת
- כאבי ראש
- בחילה והקאה
- רעד
- התייבשות
- הידוק / טחינה של הלסת
- נדודי שינה
- תְפִיסָה
- אפקטים חוזרים של יום הבא, למשל. עייפות, דיכאון (ניתן להרגיש גם בשבעת הימים הבאים)
מסוכן לא תועדו מקרי מוות כתוצאה של מנת יתר של MDMA בלבד, אבל חשוב לקרוא את החלק על סיכונים, כי בשילוב עם חומרים או נסיבות מסויימות, יכולות להיות תוצאות קטלניות (ולא בקטע הטוב)
מי שמסניף או רוצה להסניף MDMA - רצוי שיידע:
מתוך אתר : Global Drug Survey
- זה קצת נורא, יש טעם מגעיל ועלול לפגוע בבטנה של האף, ולהשאיר אותך עם דימום באף והרחה מתמדת.
- עלייה מהירה יותר ברמות הדם עשויה להעמיד אנשים בסיכון גבוה יותר לחוות דפיקות לב, חרדה והזעה.
- מכיוון שאתה מקבל באז מהיר ואינטנסיבי יותר שהוא נמשך קצר יותר, אנשים נוטים לקחת מחדש לעתים קרובות יותר. זה יכול להוביל לסיכון לפתח סובלנות (צורך להשתמש יותר ויותר בכדי לקבל את אותו האפקט). באופן פוטנציאלי, הסנפת MDMA עשויה להעמיד אותך בסיכון מוגבר לפיתוח תלות ב- MDMA מאשר לשימוש בעל פה.
- ככל הנראה אין קשר ברור בין דרך השימוש לבין הסיכון ליטול מנת יתר מכיוון שזה יהיה תלוי במשתנים אחרים כגון טוהר החומר, כמה נצרך בכל פעם והמרווח בין כל פעם
- מי שצורך דרך האף יכול לשמור על האף שלהם על ידי שטיפה במים מלוחים חמים פושרים.
- מאוד כדאי לדאוג לקש אישי לכל אחד - ניתן להפיץ הפטיטס C ומחלות אחרות דרך דימום בעקבות הסנפה.
ואם שותים, מה כדאי לדעת?
- הצורה הפיזית של ה- MDMA שאתה בולע יכולה להשפיע באופן דרמטי על הזמינות הביולוגית (קצב הספיגה של התרופה) של החומר. לדוגמא, טבליה קשה מאוד עשויה לשחרר את החומר לאט הרבה יותר מאשר פירור רך מאוד או אבקה או קריסטל.
- המסת האבקה במשקה מגדיל את מהירות הספיגה עוד יותר. זה נהיה חשוב כשחושבים על מינון מחדש במהלך החוויה. בעוד שמינון חוזר עשוי להיות מונע מכיוון שמשתמש מרגיש שההשפעות הולכות ונחלשות, מינון חוזר מוקדם עשוי להתרחש גם מכיוון שמשתמשים הופכים לחסרי סבלנות בזמן שממתינים להשפעת סמים וזה יכול להוביל לצריכה מקרית של מינון מוגזם.
אז יש אכן הבדל גדול בין בליעת טבליה, הפצצתה או המיסתה במים / מיץ (לא עם אלכוהול - השילוב יכול להיות מסוכן) או טבילה. אמנם מינון החומר שנוטלים ואיכות / טוהר ה- MDMA בה משתמשים חשוב מאוד - בחירת אופן הצריכה תשפיע על החוויה.
קשיים פיזיים ושיקום הגוף אחרי חוויה עם MDMA בעיקר תלוי באופן הבילוי תחת השפעת MDMA,
מהשתתפות במחקרים קליניים (שצורכים במהלך היום, לא מתאמצים פיזית, מקבלים מים כשצריך לאורך החוויה והולכים לישון בלילה אחרי) שכמעט ולא מדווחים על קשיים ועד לאנשים שצרכו במסיבה (רקדו כל הלילה תחת השפעת MDMA, לא הקפידו על שתיית מים או שתו משקאות עם אלכוהול או קפאין שגורמות להתייבשות בעצמם ולא הלכו לישון אחרי המסיבה) אשר מדווחים על קשיים רבים.
כדאי גם לכבד את המאמץ שנדרש מהגוף וההשפעה על המוח שמצריכים זמן להתחדש כדי למנוע נזק מצטבר.
- MAOI (סוג כדורים נגד דיכאון) – השילוב של MDMA עם MAIO יכול לגרום לסינדרום סרטונין שיכול להיות קטלני.
- קנאביס – השילוב של DMT וקנאביס עלול להגביר את השפעת כל אחד החומרים באופן לא הגיוני (במקרה הזה לפעמים 1+1=11)
- ממריצים (כולל קפה, משקאות אנרגיה, קוקאין, ריטליון וכד’) – הממריצים יכולים להגביר את רמת החרדה והגביר את הסיכון למצבים מפחידים.
- SSRI – כדורי SSRI מפחיתים את ההשפעה הסובייקטיבית (המורגשת) של MDMA, וצריכה גדולה יותר (כדי לקבל את אותה השפעה) יכולה לסכן או להזיק לגוף.
- קוקאין – קוקאין מפחית את ההשפעה המורגשת, אך גם הוא ממריץ והשילוב מגביר את הסיכון להתקף לב.
- 5HTP – תסוף מזון שלפעמים ממליצים לקחת אחרי צריכת MDMA, אבל צריכת 5HTP לפני או במהלך שימוש ב-MDMA יכול לגרום לתסמונת סרטונין, שיכול להיות קטלני. להשתמש רק יום אחרי ולא לפני זה
- בנזודיאזפמים – אין סיכון, מפחית עוררות רגשית
- אלכוהול – שילוב מאוד נפוץ. יש כמה דברים לקחת בחשבון:
- אלכוהול מייבש. שתיית אלכוהול (במקום מים) במסיבה מעלה את הסיכון להתייבש
- הצד הממריץ של MDMA מפחית את השפעת האלכוהול. הסיכון להרעלת אלכוהול עולה
- גם אלכוהול וגם MDMA קשים על הכליות והכבד – ביחד הם עוד הרבה יותר קשים.
אם משלבים MDMA עם אלכוהול, שתיית מים (או משקאות מתאימים) חשובה עוד יותר. אפשר לערבב את האלכוהול עם מיץ – יותר טוב מכלום.
הסט - המצב הנפשי ורגשי
הסטינג - הסביבה וחברה
- כמעט כל מקרי המוות ומירב מקרי חירום בריאותית במהלך צריכת MDMA נובעות משתיית מים – התייבשות (ולעתים מכת חום) במסיבות והרעלת מים (שתיית יתר) בבית – לפעמים מתוך חרדה מהתייבשות.
כמות המים שבן אדם צריך מאוד אישי ומשתנה. יכול להיות קשה לעקוב אחרי קצב שתייה (במיוחד אם עסוקים בריקודים או משהו אחר). לכן אפשר:
- לדאוג לכמות מים מחושבת בראש. ככה אפשר לראות כמה נשאר. אם נשאר הרבה – סימן שזה זמן לשתות.
- לדאוג שיהיו מים (עדיף קצת קרירים) בהישג יד או מול העין. אם זה לא מעשי לשים מול העיניים, אז אולי משהו שיזכיר אותך (כמו כוס או בקבוק ריק).
- להקשיב לגוף. MDMA מציף ב”הורמוני אהבה”. להפנות את האהבה וחמלה כלפי הגוף מעניק רווחים יפים.