יש כזה דבר? יש כמה אפשרויות חוקיות?
פוסט זה מכסה באופן רחב את כמעט כל הרקע ואפשרויות של טיפולי קטמין בשביל הנפש.
אם, לאחר קריאת העמוד או מתוך ידע קודם, טיפול קטמין מתאים לך וחיפשת מידע מעשי איך לקבל, נא לפנות לעמוד זה.
קצת על החומר
בשנת 1959 התגלה כי PCP – Phencylidine , הוא חומר הרדמה יעיל. במקביל, התגלו תכונותיו הסכיזופרנומימטיות ובעקבות תופעות אלו ה Phencylidine ננטש למרות שהניסיונות לגילוי נגזרותיו הפחות מסוכנות נמשכו. אחד החומרים שנתגלה בנסיונות אלו הוא קטמין (Ketamine), חומר אנטגוניסטי לקולטן גלוטמט מסוג (N-methyl-D-aspartae (NMDA receptor antagonist קטמין הינה מולקולה בעלת אפיניות גבוהה, לא תחרותית, לקולטני NMDA ומאז גילויה משמשת ברפואה אנושית ווטרינרית בעיקר לצורך הרדמה והפחתת כאב. קטמין חוסם מסלולי תקשורת בין נוירונים ובכך גורר שרשרת תגובות תאיות והתנהגותיות.
מבחינה פרמקולוגית, קטמין מסווגת כחומר הרדמה דיסוציאטיבי שאף הוא בעל תכונות סכיזופרנומימטיות אך בעל פרופיל פרמקוקינטי בטוח במיוחד. הבטיחות הגבוהה של קטמין הינה בשל השפעתו הנמוכה על מערכת הנשימה והלב ביחס לחומרי הרדמה אחרים ועיקר התווייתו ברפואה הוא להרדמה, טשטוש ושיכוך כאב. מאז תחילת שנות האלפיים, בעקבות סדרה של מחקרים קליניים, נעשה שימוש בקטמין ברחבי העולם בעיקר בקליניקות פרטיות ובמחקרים לטיפול במגוון של הפרעות פסיכיאטריות ובראשן שימוש בקטמין כטיפול מהיר לדיכאון (rapid acting anti-depressant).
ברמה הנוירופרמקולוגית, מנגנוני הפעולה האחראים להשפעות מרחיבות התודעה וההפחתה בתסמיני דיכאון וחרדה עדיין נחקרים. בניגוד לרוב התרופות האנטי דכאוניות המיוחסות לפעילות על קולטני ומעכבי ספיגה של סרוטונין, פעילות קטמין העיקרית מיוחסת להגברת הפעילות של הנוירוטרנסמיטור גלוטמאט. קטמין הוא חומר אנטגוניסטי לקולטני NMDA במוח וגורם גם לביטוי מוגבר של α-amino-3 hydroxy-5-methyl-4-isoxazolepropionic (קולטני AMPA), המווסתים מגוון של מסלולי תקשורת עצבית גלוטמינרגית במערכת הלימבית. פעולות אלו, המפעילות ומגבירות ביטוי של קולטני AMPA, גורמות גם לייצור מוגבר של חלבון נוירוטרופי מוחי (BDNF), הפעלת קולטן איתות שלו (tropomyosi receptor kinase B (TrkB, הפעלת של מסלול rapamycin י (mTOR), השבתת גליקוגן סינתזה קינאז 3 (GSK-3), וכן עיכוב של הזרחון של eEF2 קינאז. בנוסף לחסימת קולטן ה- NMDA הגוררת את הקסקדות המתוארות, מטבוליט פעיל של קטמין הידוע כ- hydroxynorketamamine מפעיל בעקיפין קולטני AMPA באופן דומה ועשוי גם הוא להיות מעורב בתופעות נוגדות הדיכאון המהירות של קטמין. בנוסף להשפעות עיקריות אלו קטמין מעלה רמות דופמין בעוד רמות סרוטונין ו GABA אינן מושפעות באופן משמעותי
מבחינת פעילות המוח מחקרי PET, MEG, וfMRI שנערכו בעשורים האחרונים הדגימו כי לקטמין השפעה על האינטראקציה בין האונה הקדמית לבין המערכת הלימבית ועל פעילות במנוחה של רשת ברירת המחדל במוח (default mode network). שינויים דומים בפעילות מוחית נצפו גם בצריכת חומרים פסיכדלים אחרים כגון LSD פטריות ונקשרו בתופעות פסיכולוגיות כגון התמוססות האגו, חזיונות ותחושת התמזגות עם הסביבה. כיוון מנגנוני אחר הוצע לאחרונה והראה כי עיכוב חריף של איזור ה-Hebunala הלטרלי במערכת הלימבית של המוח, איזור הקשור בין היתר עיבוד מידע שלילי מהסביבה, עשוי אף הוא להיות קשור בהשפעות נוגדות הדיכאון של קטמין.
סקירה מלאה של תופעות לוואי וסיכונים הקשורים במינונים פסיכיאטריים של קטמין ניתן למצוא כאן.
ההשפעות ההלוצינוגניות של קטמין התגלו דרך השימוש שלו להרדמה ודרך זליגתו לרחוב והתפשטות שימוש פנאי והתמכרות אליו. סקירת דיווחים מרופאים וחוקרים מראה שבכ-40% מהמטופלים, דקות ספורות לאחר מתן החומר תוך ורידי או תוך שרירי, מתרחשות הזיות ראייה ושמיעה, עוררות והתנהגות לא רציונלית סכיזופרנומימטית שלרוב שוכחות לאחר כ-45-60 דקות.
המצב הפסיכדלי דיסוציאטיבי שקטמין משרה נחקר באופן יסודי ומעמיק בניסויים של הפסיכיאטר, מדען המוח והפסיכונאוט האמריקאי פרופ’ ג’ון לילי. לילי דיווח באופן שיטתי על השפעות סובייקטיביות הנגזרות מיחסי מינון-תגובה (מפורטים בספרו Ketamine Dreams and Realities) ע”י ניסויים שערך על עצמו, במקרים רבים, כאשר הוא בתוך תא ציפה מבודד. התיאורים הראשוניים של לילי תרמו רבות להבנת שינויי התודעה והתפיסה הדרמטיים המושרים ע”י בקטמין.
בין השינויים שתוארו ואוששו במחקרים נוספים נכללו: תחושות של עזיבת הגוף, תחושת קיום ללא גוף, ניסיון של מוות פסיכולוגי ולידה מחדש של העצמי (כלומר, חוויה של כמעט מוות near death experience מוכרת גם בסלנג כ- K-hole), תחושות של פירוק האגו ואובדן הזהות, תחושת התעלות זמן ומרחב, חזיונות חזקים מבחינה רגשית (למשל קרובי משפחה שנפטרו, “מלאכים”, “רוחות”), מפגשים עם דמויות דתיות ומיתולוגיות, מפגשים עם יצורים חיים מעולמות אחרים, חוויה מחדש של תהליך הלידה, חלומות וזיכרונות חיים של העבר או העתיד, אמונה אינטואיטיבית שהחוויה היא מקור של אמת אובייקטיבית על טבעם של הדברים, רגשות עמוקים של שלווה ושמחה, תחושת התעלות זמן ומרחב, תחושות של קשרי גומלין מיסטיים עם כל האנשים ועם הטבע, תחושת של קדושה.
ע”מ לראות את כל הרשימה, צריך ללחוץ על הקישור בפינה העליונה ימינית של הסרטון.
Safety of Repeated Administration of Parenteral Ketamine for Depression
Feifel, D.; Dadiomov, D.; C. Lee, K. Safety of Repeated Administration of Parenteral Ketamine for Depression. Pharmaceuticals 2020, 13, 151. https://doi.org/10.3390/ph13070151 Abstract: The objective of this study was to investigate the safety…
Continue Reading Safety of Repeated Administration of Parenteral Ketamine for Depression
Psychiatric safety of Ketamine in psychopharmacology research
נימוק: מספר גדל והולך של חוקרים חוקרים את השפעות הקטמין בנבדקים בריאים, אך נותרו חששות לגבי בטיחותו ככלי מחקר. לכן, הגיע הזמן לבחון מחדש את הבטיחות של מנות תת-הרדמה של קטמין במחקרים פסיכו-פרמקולוגיים ניסיוניים.
מטרה: לדווח על הבטיחות של מחקרי מעבדה עם מנות תת-הרדמה של קטמין בבני אדם בריאים באמצעות מערך נתונים קיים.
חומרים ושיטות: לנבדקים בריאים מבחינה רפואית ללא הפרעות בספקטרום הפסיכוטי של ציר I, ניתנו מנות תת-הרדמה של קטמין בעירוי תוך ורידי בסדרה של מחקרים קליניים משנת 1989 עד 2005. בטיחות מתן קטמין נוטרה בנבדקים אלו.
תוצאות: ארבע מאות וחמישים נבדקים קיבלו לפחות מנה אחת של קטמין פעיל. ניתנו שמונה מאות ושלושים ושלושה קטמין פעיל ו-621 עירוי פלצבו. עשרה אירועים שליליים במצב נפשי תועדו בתשעה נבדקים
Continue Reading Psychiatric safety of Ketamine in psychopharmacology research
Ketamine Psychedelic Psychotherapy: Focus on its Pharmacology, Phenomenology, and Clinical Application
מאמר זה נועד להיות מדריך סמכותי לפסיכיאטרים ואחרים המתעניינים בהבנה ויישום של פסיכותרפיה פסיכדלית של קטמין (KPP), ומתמקד בפרמקולוגיה, פנומנולוגיה ויישומים קליניים שלה. קטמין הוא חומר הרדמה דיסוציאטיבי בשימוש…
Ketamine Experiences
Quantifying the Psychological Effects of Ketamine – From Euphoria to the k-Hole 52 משתמשי קטמין גויסו באופן “אופורטוניסטי” להשתתף בסקר של ההשפעות הפסיכולוגיות של התרופה, במנצ’סטר, בריטניה בשנת 2008.…
Ketamine Dreams and Reality
“ספרו של קארל ג’נסן קטמין: חלומות ומציאות הוא מכרה זהב של מידע על חומר מרתק זה המשלב בצורה ייחודית תכונות של הרדמה ופסיכדלית. הוא כתוב בבירור, נחקר ומתועד היטב…
נוגדי דכאון וחומרים פסיכדליים
הכתוב כאן הוא הסיכום ותרגום שלי של המאמר המפורט: https://www.spiritpharmacist.com/blog/2019/5/10/antidepressant-and-psychedelic-combinations-a-guide-to-risks-amp-discontinuation-times אני מביא מידע זה כדי להקל על אלו שרוצים לקבל החלטות להתחיל לחקור את הנושא. אני ממליץ למי ששוקל לערבב…
A Consensus Statement on the Use of Ketamine in the Treatment of Mood Disorders
חשיבות מספר מחקרים מספקים כעת עדות ליכולתו של קטמין הידרוכלוריד לייצר השפעות נוגדות דיכאון מהירות וחזקות בקרב חולים עם הפרעות במצב הרוח והחרדה שהיו בעבר עמידים לטיפול. למרות גדלי…
Continue Reading A Consensus Statement on the Use of Ketamine in the Treatment of Mood Disorders
A Comparative Review of the Neuro- Psychopharmacology of Hallucinogen-Induced Altered States of Consciousness: The Uniqueness of Some Hallucinogens
עוד משאבים אודות חומרים פסיכדליים

להמשך קריאה

להמשך קריאה
להמשך קריאה
להמשך קריאה

להמשך קריאה
Ketamine Psychedelic Psychotherapy: Focus on its Pharmacology, Phenomenology, and Clinical Applications – Kolp et. al – 2014
נועד להיות מדריך סמכותי לפסיכיאטרים ואחרים המעוניינים להבין וליישם פסיכותרפיה פסיכדלית של קטמין (KPP), מאמר זה מתמקד בפרמקולוגיה, פנומנולוגיה ויישומים קליניים שלה. קטמין הוא חומר הרדמה דיסוציאטיבי הנמצא בשימוש…
Ketamine for the treatment of addiction: Evidence and potential mechanisms
קטמין הוא תרופת הרדמה דיסוציאטיבית הפועלת על מערכת העצבים המרכזית בעיקר באמצעות אנטגוניזם של הקולטן n-methyl-d-aspartate (NMDA). לאחרונה קטמין משך תשומת לב כנוגד דיכאון הפועל במהירות, אך מחקרים אחרים…
Continue Reading Ketamine for the treatment of addiction: Evidence and potential mechanisms
Human Hallucinogen Research: Guidelines for Safety
לאחרונה התחדש המחקר האנושי עם הזיות קלאסיות (פסיכדליות). מאמר זה דן תחילה בקצרה בהיסטוריה הייחודית של מחקרי הזיות אנושיים, ולאחר מכן סוקר את הסיכונים של ניהול הזיות ואמצעי הגנה…
Continue Reading Human Hallucinogen Research: Guidelines for Safety
How to Change Your Mind by Michael Pollan
אחד הספרים הטובים ביותר והמשפיעים ביותר של “הרנסנס הפסיכדלי” מאת מייקל פולן, עתונאי וסופר רבי מכר. אני מאוד ממליץ לקנות את הספר (אפשר לקנות גרסת PDF או קשה דרך…
האם זה בטוח בקונטקסט טיפולי?
קטמין, בידי רופא המוסמך לתת קטמין, שלמד על הסיכונים (הנדירים אך מסוכנים) וכיצד לטפל בסיבוכים, נחשב לתרופה בטוחה מאוד. הוא נמצא בכל בית חולים ואמבולנס בארץ ובעולם ואף נמצא ברשימת האו”ם של התרופות החיוניות שצריך להיות לכל מדינה – זאת בגלל שהוא נחשב אחד מחומרים ההרדמה הבטוחים שיש. בארץ הוא נחשב סם מוסכן בגלל שיש אלו הצורכים בשביל השפעה הפסיכדלית, ולא כתוצאה של אוסף מקרים שהגיעו לבית חולים.
לגבי הבטיחות של שימוש בקטמין בהקשר של בריאות נפש (פסיכיאטרי), רוצה להפנות אל:
- A Consensus Statement on the Use of Ketamine in the Treatment of Mood Disorders של משרד הבריאות האמריקאית
- Psychiatric safety of ketamine in psychoparmacology research
ומה עם שימושי ביתי/במסיבה? שמעתי שקטמין הוא …
- ממכר – זה נכון, אבל לא בשימוש מבוקר או כתוצאה מטיפול
- סם הרדמה לסוסים – זה נכון, קטמין גם בשימוש של ווטרינרים, אבל הוא הרבה יותר מזה
- סם אונס – למרות שהיו דיווחים שישנם אנסים שמשתמשים בקטמין ויכול להיות, יש חומרים ללא טעם שמתאימים יותר והדיווחים בעתונות לא באמת אמינים
*מתוך אחר מרפ”א (מחקר וריפוי פסיכדלי ישראלי)
האם טיפולי קטמין עוזרים לאנשים שמתמודדים עם:
יש שתי גישות לקטמין בטיפול
הגישה הפרמקולוגית
הגישה הפרמקולוגית מתייחסת לקטמין כתרופה פסיכיאטרית לכל דבר – חומר שאמור לפעול באופן סמוי לשפר את מצב הרוח או תפקוד – כאשר כל השפעה נוספת (כמו השפעה אקוטית, חזיונות, מחשבות חריגות ואף תחושת אושר עילאי מיד אחרי הצריכה) נחשבת תופעת לוואי שחשוב להשתדל להמעיט.
ניתן לראות גישה זאת בעיקר:
- שימוש במשאף Spravato בדרך כלל ללא ליווי מקצועי או טיפול
- מכוני קטמין בעירוי בארץ – בארה”ב ישנם מכונים שמשלבים KAP ועירוי, אך אינני מכיר מכון כזה בארץ
- בתי חולים וחדרי מיון
גישת KAP – פסיכותרפיה בעזרת קטמין
מעדיף לקרוא מאמר אקדמאי – ממליץ על “Ketamine Psychedelic Psychotherapy: Focus on its Pharmacology, Phenomenology, and Clinical Application“
הגישה הפסיכוליטית
בגישה הפסיכוליטית משתמשים במינון נמוך של קטמין (דומה לכמות שמקבלים בחדר מיון אם צריך שהמטופל יכול לתקשר ולא להרגיש כאב או כל כך מה קורה איתו) ומתנהלת תחת השפעה שיחה טיפולית עם מטפל שלמד להשתמש במצב תודעתי אחר ע”מ לאפשר בחינה מחודשת “בראש אחר” של סוגיות איתן מתמודד המטופל, ויודע כיצד לנצל את “הצלילות” של המטופל כדי לקדם את הטיפול.
הגישה הפסיכוליטית מתאימה:
- שימוש ב-Spravato. למשאף מינון נמוך של קטמין ולעתים יידרש יותר משאף אחד
- עירוי לווריד – IV – עירוי מאפשר למטפל לשנות את המינון תוך כדי ע”מ להשאיר את המטופל ב”נקודה המתוקה”
- זריקה שריר – IM – ניתן לשלב עם טיפול פסיכוליטית, אך נראה ששילוב זה נדיר
הגישה הפסיכדלית
בגישה הפסיכדלית יש תרומה טיפולית לחוויה פסיכדלית המתרחשת כאשר הצד הדיסוציאטיבי של החומר מופעל. טיפול בגישה פסיכדלית מבוסס על פרוטוקול דומה לטיפול בעזרת פסילוסיבין או MDMA (כפי שמתואר בעמוד “טיפול פסיכדלי“) – פגישות הכנה, פגישה עם החומר, פגישות אינטגרציה. תלוי במטופל ומצבו ייתכן שיהיו שניים או שלושה טיפולים עם חומר.
הגישה הפסיכדלית בדרך כלל בשילוב עם
- זריקה לשריר – IM
- עירוי לווריד – IV
רופא יכול להעניק קטמין במספר דרכים


