טיפול פסיכדלי כבר כאן, ורק יתרחב – אבל כמו הפסיכדליים עצמם, זה לאו דווקא מה שמצפים. (כולל ספוילר לבשורות מרגשות שעל עוד כמה שבועות)
כולנו עוקבים, בדריכות רבה, אחרי מחקר על MDMA ופסילוסיביון ומחכים להכרתם כחומרים בעלי יכולת טיפולית על ידי הממשל. שלב ג’ של מחקר על MDMA לפוסט-טראומה (השלב האחרון הנדרש לקבל הכרה כתרופה) הסתיים. התוצאות הועברו לממשל אצלנו, בארה”ב ובאירופה, ובגלל שעמדו בציפיות (ואף עברו אותם), האישור צפוי להגיע בתחילת שנה הבאה.
פסילוסיבין בערך שנה אחריו בתהליך. אולי יתעכב קצת כי הספיקו פחות של שלב ג’ לפני פרוץ משבר הקורונה, אך מצד שני שינויים במקומות כמו אורגון משנים את כללי המשחק – ואם לא ייווצרו צרות גדולות אחרי שהחומרים “משוחררים”, זה בטח יעזור למשרדי הבריאות לאשר אותם.
הבעיה היא שבשנים הקרובות השימוש בחומרים אלו יהיה מוגבל ביותר. רק אנשים מוסמכים לכך – אנשים שעשו הכשרות מיוחדות כמו של MAPS, שמחוייבים להשתמש בפרוטוקול שלהם (שמחייב, למשל שני מטפלים להיות נוכחים במהלך כל מפגש) – יכלו לקנות ולהשתמש בחומרים אלו ויצטרכו לקנות מאחד ממעט מאוד ספקים מורשים, ובמחיר גבוה מאוד).
הטיפול יהיה יקר, גם תרופה מספק מורשה שיכול לדרוש כמה שירצה, וגם נוכחות של יום שלם של שני מטפלים, בנוסף לפגישות הכנה ואינטגרציה. אפילו עם קופות החולים או משרד הבריאות יראו בזה זול יותר מטיפול קונבציונלי לתווך הארוך ויסבסדו, יהיה להם יקר והם יגבילו את השירות. רק המקרים הכי קשים (והאנשים העשירים) יזכו לטיפול זה.
זה עדיין הרבה יותר טוב מהיום – ושלב שנצטרך לעבור לפני שיתחילו לשחרר את הרסן וזה יוכל להיות זמין לכל מי שצריך.
בינתיים יש לנו כבר היום קנאביס. הוא בדרך כלל אינו נחשב בתוך החומרים הפסיכדליים ובמיוחד בעלי ניסיון מצליחים לדכאו, לרוב, את הצד הפסיכדלי – אך היכולת שלו לשנות תודעה ולגרום להזיות (שני מרכיבים מרכזיים של חוויה פסיכדלית) – מוכר מאוד, גם אם אינו נקרא כך. ב- טפב”ק – טיפול פסיכדלי בעזרת קנאביס ועבודתו של דניאל מקווין, כפי שפרסם בספרו Psychedelic Cannabis, דרך הקפדה על הכנה, סט וסטינג, אפשר לשחרר את הצד הפסיכדלי – או יותר נכון, לשחרר את הלקוח לאפשר לראות את הצד הפסיכדלי.
בינואר תתקיים הכשרה בארץ למטפלים, רופאים ופסיכיאטרים על פסיכותרפיה בעזרת קטמין (KAP). קטמין בשימוש הרפואה (גם הווטרינרית) כבר חמישים שנה ויש מאות רופאים בארץ שקיבלו הכשרה לעבוד איתו בחדרי המיון, חדרי ניתוח ועבודה פדיאטרית (כן, רפואת ילדים – זה עד כדי כך בטוח בשימוש רפואי). יש גם מרכזים רבים בהם משתמשים בקטמין היום, כולל כל בית חולים, לאו דווקא בשימוש פסיכיאטרי. יש גם מרכזי ספרבטו (משאף קטמין המוכר ע”י משרד הבריאות לדיכאון ונמצא בסל הבריאות). כמעט כל המרכזים משתמשים בקטמין כתרופה פסיכיאטרית מן המניין, תוך התייחסות ביכולות הפסיכדליות כתופעת לוואי לא רצויה. אחרי הכשרה זאת, מרכזים אלו ורופאים שיקבלו אישור 29ג’ (אישור חריג ממשרד הבריאות) יוכלו להציע טיפולים פסיכדליים בעזרת קטמין – ולהשתמש אותו פרוטוקול שמופיעה עשרות שנים בספרות המקצועית כמועילה לאנשים שמתמודדים פוסט-טראומה, דיכאון, חרדות והתמכרות. אפשר למצוא יותר פרטים על ההכשרה באתר : https://www.psyk-ed.com/
עד סוף החודש אני מצפה להודיע על פתיחת קליניקה לטיפול פסיכדלי, מקום מתאים ומיועד לעשות טיפולים אלו. בינתיים אני מתחיל עם קנאביס (כבר עובד בזה יותר משנה, אך רק עכשיו יהיה לי מקום מתאים). תוך חצי שנה אני מצפה שאפשר יהיה להציע גם טיפולי קטמין. וכשמשרד הבריאות יפרסמו את דרישותיהם לעבודה עם MDMA ופסילוסיבין, אוסיף גם אותם לרשימה. כדור השלג התחיל להתגלגל.
Stay tuned for more to come