תהליך התמודדות כנסת ישראל עם חומרים פסיכדליים

זה נכון שבאופן כללי אין לי אמון רב בפוליטיקאים או פעילותם כפי שמתבצע בכנסת (להבדיל מאיך שהייתי רוצה שיתבצע). אימנע כאן מפרשנויות פוליטיות לגבי המניעים או כוונות ורק אפרגן על העבודה הרצינית ומקצועית של ח”כ מיכל קוטלר-וונש בהובלת הוועדה המיוחדת להתמודדות עם סמים ואלכוהול (כן, זה נכון – נגמרו המלחמה ואפילו המאבק, אבל לצערי מדינת ישראל אינו צריך מלחמה או מאבק כדי להפעיל נשק) בהובלת המערכת למצוא פתרונות הולמים למזער נזקים בקרב צרכני חומרים פסיכדליים, במיוחד במסיבות. 

מאוד מעניין לראות ממש את החומר עצמו – לראות כאן את השידורים או לקרוא את הפרוטוקולים להבין שהקו אינו להפסיק שימוש – למרות שיש עדיין העדפה להקטין אותו, אלה יצירת מענים לאנשים שצורכים חומרים פסיכדליים ומתכוונים להמשיך.

כתוצאה מעיסוק מתמשך של הוועדה, יש רצון חסר תקדים של כמעט כל גופי המדינה “להשתדרג” ולהוסיף לשירותים שלהם גם שירותים לצרכני פסיכדליים.

25/11/2020

מסיבות טבע – דיון מעקב מיום 08.09.2020

יו”ר הוועדה חה”כ מיכל קוטלר- וונש:
“לא רוצה להגיע לעוד דיון מעקב בעקבות טרגדיה”
כך סיכמה יו”ר הוועדה חה”כ מיכל קוטלר- וונש (כחול לבן) את דיון המעקב של הוועדה המיוחדת להתמודדות עם סמים ואלכוהול של הכנסת, שהתקיים הבוקר (ד) בעניין מסיבות טבע.

הוועדה שמעה את התקדמותם של המשרדים השונים בנעשה מאז הדיון האחרון בוועדה, ולאחר הקמת השולחן העגול והוועדה הבין-משרדית במשרד לחיזוק וקידום קהילתי. נציגי המשרדים השותפים בשולחן העגול השתתפו בדיון, מהם טלי יוגב, מהמשרד לחיזוק וקידום קהילתי שציינה בפני הוועדה כי הולט להקים 5 צוותי עבודה שילוו את מהלך פועלה של הוועדה הבין משרדית שהוקמה במשרדם.
 פתח הישיבה ציינה יו”ר הוועדה חה”כ מיכל קוטלר- וונש (כחול לבן), כי בדיון הקודם דנה הוועדה בנושא המסיבות טבע הלא מוסדרות, ובמידה והיו מוסדרות הנערים היו חוזרים הביתה בשלום לדבריה, ואמרה: “עלינו להשכיל ולזהות את הסכנות ולמצות את ההזדמנויות”.
בפתח הישיבה ציינה יו”ר הוועדה חה”כ מיכל קוטלר- וונש (כחול לבן), כי בדיון הקודם דנה הוועדה בנושא המסיבות טבע הלא מוסדרות, ובמידה והיו מוסדרות בהחלט יתכן והנערים היו חוזרים הביתה בשלום לדבריה, ואמרה: “עלינו להשכיל ולזהות את הסכנות ולמצות את ההזדמנויות”.
ראש אגף בכיר טיפול ושיקום מהמשרד לחיזוק וקידום קהילתי טלי יוגב, דיווחה לוועדה כי במפגש שהתקיים בהשתתפות נציגי ממשלה, הוחלט להקים 5 צוותי עבודה שיהיו קשורים לנושאים שעלו בוועדה והם: צוות נהלים, צוות סטנדרטים במתחמי סיוע
צוות שיעסוק במניעה וחלופות, איך משפיעים על הבחירות של הצעירים במה וכיצד להשתמש, צוות עזרה לצוותים שקיימים, הצוות החמישי מידע ונתונים מתוקפים- הערכה ומחקר. ואמרה: “כל צוות יצטרך לומר אם נדרשים משאבים נוספים ועל המשטרה להיות שותפה סביב השולחן העגול בוועדה הבין משרדית”.
 
בעניין החיבור בין המשרדים השונים השותפים בוועדה הבין משרדית התייחס נציג משרד העבודה הרווחה והשירותים אהרון שבי, ואמר: ” זוהי סוגיה מעשית שיש להתייחס אליה בהמשך. החלק של החיבור בים המשרדים הוא החלק שחסר בשלב זה”.
נציגת המשרד לביטחון פנים טל בסון, ציינה כי המשטרה נותנת דגש לעניין מסיבות הטבע, ולהתמודדות מול התופעה. ובעניים השתתפותה של המשטרה סביב השולחן העגול אמרה בסון: “זהו דבר מתבקש ורק בשילוב זרועות נוכל למגר את התופעה, אבדוק ואשיב לוועדה מי משתתף מטעמנו במשרד לביטחון פנים”.
 
קרן רוט איטח, נציגת משרד החינוך השתתפה אף היא בדיון וציינה כי המסיבות טבע מתקיימות לא רק בשטחים הפתוחים בטבע, אלא גם מתקיימות בבתים, ואמרה: “מתאימים את התכנים ההסברתיים לגילים השונים ובחטיבה העליונה י’-י”ב. יכולים הילדים להתכנס למסיבות מסוג אחר, קרי מסיבה בשכונה בפארק שכונתי ועוד”.
נציגת משרד הבריאות פאולה רושקה, ציינה בפני הוועדה כי בימים אלה יושבים במשרד הבריאות יחד עם צוותי האכיפה בכדי לבחון אילו סוגים של ערכות בדיקה להזמין לטובת הבדיקות במהלך מסיבות הטבע השונות. והוסיפה בעניין הנתונים ואמרה: “אנו פונים לחדרי מיון במטרה לאיסוף המפרים בכדי לדעת מה היקף התופעה”.
יחיאל מגנוס, יו”ר ארגון איתור חילוץ והצלה דרש בדיון החזרתה של הרשות למאבק באלימות וסמים למתכונתה הקודמת ואמר: “חסר הייצוג של הצעירים עצמם בצוותים שהוקמו בוועדה הבין משרדית, וכשהם ידברו נפריח רוח של שיח ציבורי שיגרום למזעור נזקים”.
יושב ראש האגודה הישראלית לפסיכדליה אודי קבלק, ציין בפני הוועדה כי עלות מסיבת טבע ברישיון הינו במאות אלפי שקלים ואולם, מסיבה פיראטית ללי רישיון הינו בעשרות אלפי שקלים.
כמו כן הציע קבלק להנפיק תעודת למפיק במסיבה תעודת מפיק מיוחדת וכמו כן להקצות שטחים בהן יוכלו לקיים זאת באופן בטוח: “לנו יש קשר עם הקהילה עצמה, מציע להקצות שטחים בהן ניתן להפיק את האירוע ויהיו מאושרים עם פחות בירוקרטיה”.
יו”ר הוועדה סיכמה את הדיון וביקשה להנגיש לוועדה את מסקנות הביניים של הוועדה הבין משרדית ואמרה: “כי אם עולים דברים תוך כדי עבודת הצוותים השונים יש להנגישם לוועדה כדי שנוכל לקדם מהלך חקיקתי בצורה הנכונה ביותר”.

 רוצים יותר פרטים?  הקלטת הפגישה, החלטות הישיבה והפרוטוקול מאתר הכנסת

היקף מסיבות טבע במגפת הקורונה ומניעת תוצאות הרות אסון

להלן מסקנות הוועדה:
 נוכח העובדה כי מאז 2018 ועד היום לא הוקמה ועדה בינמשרדית, בשל התנגדות גורפת להקמתה, ואי הסכמה על הרגולטור שיעמוד בראשה. הוועדה מבקשת לקבל תשובה תוך שבוע, על מועד כינוסה באיחור של שנתיים, ולדווח לוועדה על הצעדים האופרטיביים שינקטו, מה התכנית ומה יעדי השולחן העגול. לשם כך, הוועדה תפנה לשרה לחיזוק וקידום קהילתי, ח”כ אורלי לוי אבקסיס, במסגרת יוזמתה “עיר ללא התמכרויות”, להטיל על הרשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול כגורם מתכלל, להוביל שולחן עגול, שידון במיפוי החסמים הקיימים היום נוכח השימוש בסמים ובאלכוהול ובחומרים משני תודעה במסיבות הטבע, הסכנות האורבות למבלים כתוצאה מהעדר ידע חשוב לשמירה על ביטחונם האישי ובריאותם, ובמטרה למצוא דרכים להעלאת המודעות והנגשת המידע לציבור בכלל ולציבור המבלים בפרט, כדי למזער נזקים. שולחן עגול שיכנס יחד את משרד הבריאות, משרד החינוך, משרד המשפטים, המשטרה, נציגי פיקוד ונציגי מערך בריאות הנפש בצה”ל, משרד העבודה והרווחה, מגן דוד אדום, חיליק מגנוס ועומרי פריש, הרשויות המקומיות והאיזוריות, נציגי החברה האזרחית כולל פורום המרחבים הבטוחים, עמותת על”ם, הורים, ולדווח לוועדה על מסקנות הצוות הבינמשרדי בראשות הרשות למאבק באלימות סמים ואלכוהול בדבר החוסרים שיש להשלימם, והסרת החסמים המונעים הסדרה חוקית של מסיבות הטבע. בשים לב, כי אין הלימה בין חומרת העבירה לעונש המוטל במסיבות לא חוקיות, אז הסנקציה המופעלת היא רק במקרה שלא קבלו רישוי למסיבה כרישוי לעסק, ואין ענישה חמורה.
 הוועדה שבה ומבקשת מהמחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, לפעול להגברת המודעות בקרב הציבור ולהנגישו. לאסוף ידע נחוץ, לעבד אותו, לכתוב ולהפיצו ברבים, ולצורך כך, לבנות הכשרות לגורמי המקצוע ולצוותים ובכלל זה, רופאים, פרמדיקים, עובדים סוציאליים, “אילסם”, מורים ועוד. וכן לדווח לוועדה על צעדים שנוקטים כדי להעלות המודעות של צעירים במדיה החברתית, לגלות אחריות ולדעת מה לעשות כשחבר מרגיש לא טוב במסיבה, מבלי לחשוש שאם ידווחו יענשו.
 הוועדה שבה ומבקשת ממשרד הבריאות לקדם יבוא ערכות לבדיקות החומרים ולקבוע קווי הדרכות לערכות הבדיקה, שינחו מה צריך לבדוק ואיזה חומרים יש לזהות.
 הוועדה חוזרת וממליצה לבחון מה נדרש לעשות כדי להפוך את נוכחות נציגי פורום
המרחבים הבטוחים במסיבות לפריט הטעון רישוי מטעם המפיקים של המסיבות, הן
מבחינת המשטרה והן מבחינת החיוב בנוכחות רופא ועוד.
 הוועדה תפנה למירי כהן האחראית על הקשר בין משרד הבריאות למד”א, בבקשה להשיב לה, על פי חוק יסוד חופש העיסוק, המחייב נוכחות גורם הצלה, איך נקבע ועל סמך מה והאם נדרשת נוכחות של מד”א כגורם מנוסה ומיומן בהכרת סוגי סמים ותרופות מתאימות, שמעניק טיפול רפואי מציל חיים, או של חברות פרטיות במסיבות טבע.

 רוצים יותר פרטים?  הקלטת הפגישה והפרוטוקול מאתר הכנסת

8/9/2020
27/11/2020

התמודדות עם נפגעי סמים במסיבות טבע ומזעור נזקים

“משרד הבריאות הוא המשרד שהכי הרבה נשאר מאחור מבחינת הטיפול בסמי המסיבות”


“משרד הבריאות הוא המשרד שהכי הרבה נשאר מאחור מבחינת הטיפול בסמי המסיבות”
כך ציינה יו”ר הוועדה למאבק בנגע הסמים והאלכוהול חה”כ תמר זנדברג בדיון שהתקיים הבוקר (שלישי), ובחן את נושא התמודדות עם נפגעי סמים במסיבות טבע ומזעור הנזקים. בדיון נמסר מנציג המשרד לביטחון פנים כי בהוראת השר הם יתחילו לבנות צוות בין משרדי שיביא לגיבוש המלצו

27 בנובמבר 2018, י”ט בכסלו תשע”ט, בשעה 13:00


יו”ר הוועדה חה”כ תמר זנדברג, ציינה: “בדיון חווינו המון הרחבה של ידע, בתחום שעומד בפנינו אודות הצלת חיי אדם שיכולים להיות עשרות אלפים משתתפים בשנה, זהו אחד הדיונים הנדירים מזה ארבע שנים, אחד הנושאים עם הכי הרבה קונצנזוס מצד הגורמים השונים והרגולטורים, אנחנו נמצאים במקום הרבה יותר בו רוצים לדעת מה לעשות ומה לא לעשות, וזה מתוך הסכמה בפה אחד מצד גורמי האכיפה והטיפול.”
חה”כ זנדברג הוסיפה: “אני מבקשת מהרשות למלחמה בסמים להוביל לשולחן עגול שיכלול את: מגן דוד אדום המשטרה משרד הבריאות, שהמון ממה שנאמר נוגע למשרד הבריאות שהוא המשרד שהכי הרבה נשאר מאחור מבחינת מה צריך לעשות לרגע זה, בנוסף למשרד החינוך וביחד עם החברה האזרחית.” היא ציינה את הנושאים שעומדים על הפרק:
1.לצרף את מערך בריאות הנפש בצה”ל.
2.הכשרות לאנשי מקצוע- פרמדיקים המורים ועוד.
3.הנגשת המידע עיבוד כתיבה הכנת והפצת הידע הרלוונטי לציבור.
4.עבודה על המרחבים המוגנים במסיבות עצמן, ולהפוך את המרחב לפריט טעון רישוי מבחינת המשטרה.
5.ערכות הבדיקה- משרד הבריאות חייב לתת חוות דעתו בעניין.
וכמובן למפות את החסמים ולהכינם לשולחן העגול בהובלת הרשות למלחמה בסמים, עוד בחודש הקרוב לדיון הבא, מבחינת חמיקת חלק מהמסיבות מהרישוי וכולי.
בדיון נכח מנהל מגנוס איתור והצלה, מר’ חיליק מגנוס, שאמר כי: “הסמים מלווים את המין האנושי משחר קיומו, בתקופה האחרונה אנחנו זוכרים את הספין התקשורתי אודות השימוש בקנאביס הרפואי, כאשר השאלות הדמגוגיות שמוצגות לציבור הן שאלות של לגליזציה של הקנאביס או לרפואה, אבל החולה מתחלק בתרופה עם כל השכונה. אנחנו סופגים את הפגיעות כתוצאה מהנושא התרבותי, הנושא הוא תרבות- קולטורה. לצערי הטיפול בנושא נתון לדעת הציבור. על מנת לטפל בנושא הזה עלינו להעלות את המודעות ולגדר את זה בציבור, כמו שגידרנו את איסור הסיגריות בתוך החדר.”
מנהל תחום הפיתוח ברשות חגי ברוש יין כי בהוראה מהשר בחודש האחרון הם יתחילו לבנות צוות בין משרדי שיביא לגיבוש המלצות למזעור הנזקים במסיבות הטבע. וציין: “יש לנו עניין להיכנס לעומק ולטפל ולהציל חיים, בחודש האחרון קיבלנו הנחייה מהשר לביטחון פנים, לבנות צוות בין משרדי שכולל שותפים מהחברה האזרחית, על מנת לגבש המלצות למזעור הנזק בתחום מסיבות הטבע.  הגופים שפועלים עושים עבודת קודש בתחום, אבל אנחנו צריכים פה הסדרה, מכיוון שרק בסוף השבוע הזה שאנחנו בעונת החורף, יתקיימו 4 מסיבות שאנחנו נבקר בחלק מהן. הפתרון חייב להיות פתרון הסדרתי למרות הקושי של הממשלה לבנות את המנגנון לטפל בנושא הזה, משטרה לא יכולה להגיע לשטח לבד. כחלק מהמניעה עלינו להיכנס להסברה גם בקרב ההורים.”
נציג המשטרה בועז ליבנה, שנכח גם הוא בדיון הסביר את אודות קבלת היתר למסיבות טבע ואת השוני בין הסוגים של המסיבות: “במקרה ונמכרים משקאות משכרים במהלך המסיבה אזי המסיבה הופכת להיות טעונה ברישיון, בשביל לעשות מסיבה צריכים רישיון 77A- עד 500 איש, וברגע שמגישים משקאות משכרים, זה מצריך עוד אישור מהרשות המקומית. במקרה של הודעה על מסיבה לא כשירה אנחנו בודקים ומיד עוצרים את המסיבה ומעכבים את המפיקים, בסופי שבוע תמיד מקבלים דיווח שעוצרים אירועים כאלה”.
מנהל אגף מבצעים במגן דוד אדום, רונן בשארי התייחס גם הוא למתן הטיפול לנפגעים מהמסיבות טבע בשטח, והבהיר כי למרות שבמקרה של טיפול בשטח מד”א היא הגוף הלאומי שאמור להגיש עזרה, וציין: “לא בהכרח מארגן המסיבה מזמין את מד”א, יש לציין כי במד”א מקבלים הכשרות והדרכות בהתאם לנפגעים, למתן טיפול במקרים של נפגעים במסיבות כאלו, ישנם אחרים שמספקים שירותים בדומה למד”א
אך אינן מוכשרים בהתאם.”
 רוצים יותר פרטים?  הקלטת הפגישה, החלטות הישיבה והפרוטוקול מאתר הכנסת

כתיבת תגובה

Translate »
Scroll to Top
ליצור קשר