כשמיינדפולנס פגש מזעור נזקים

גישה חדשה להתמכרות לקנאביס וסיגריות

שלום וברוכים הבאים לתכנית הייחודית שלנו המשלבת מניעת הישנות מבוססת מיינדפולנס (MBRP) ופסיכותרפיה אינטגרטיבית למזעור נזקים (IHRP) לטיפול בהתמכרות לקנאביס וסיגריות

רקע והיסטוריה

התוכנית שלנו משלבת שתי גישות מובילות בתחום הטיפול בהתמכרויות: MBRP ו-IHRP. גישת ה-MBRP, שפותחה על ידי שרה בואן, נהא צ’אולה ואלן מרלט, משלבת תרגולי מיינדפולנס עם אסטרטגיות קוגניטיביות-התנהגותיות למניעת הישנות. מחקרים הראו את יעילותה בהפחתת השימוש בחומרים ממכרים והגברת המודעות.

גישת ה-IHRP, שפותחה על ידי ד”ר אנדרו טטרסקי, מציעה מסגרת טיפולית מקיפה המשלבת גישות שונות בתוך מסגרת של מזעור נזקים. היא מאפשרת לנו לעבוד עם משתתפים שאינם מוכנים או אינם מעוניינים להפסיק לחלוטין את השימוש, תוך קבלה שהימנעות מוחלטת עשויה להיות היעד הסופי עבור רבים.

שילוב הגישות מאפשר לנו להציע תוכנית מקיפה ומותאמת אישית, המתייחסת הן להיבטים ההתנהגותיים והן לאלו הפסיכולוגיים של התמכרות, תוך כבוד לאוטונומיה של המשתתפים ותמיכה בכל צעד לקראת מזעור נזקים.

מבנה התוכנית – 8 שבועות

שבוע 1: טייס אוטומטי ומודעות קשובה

במפגש הראשון נדון ב”טייס אוטומטי” – הנטייה להתנהג באופן לא מודע או מתוך הרגל. נבחן כיצד זה מתבטא בהתנהגויות ממכרות ונתרגל “סריקת גוף” להגברת המודעות. נתחיל גם ביצירת ברית טיפולית חזקה, מתוך גישת ה-IHRP, המבוססת על כבוד, אמפתיה ושיתוף פעולה.

שבוע 2: מערכת יחסים חדשה עם אי-נוחות

נלמד דרכים לחוות טריגרים וחשקים מבלי להגיב אוטומטית. נתמקד בזיהוי טריגרים והתחושות הנלוות אליהם. נשלב טכניקות מיינדפולנס עם אסטרטגיות לוויסות עצמי מ-IHRP, כמו “גלישת דחפים”, כדי להגביר את יכולתנו לבחור כיצד להגיב.

שבוע 3: ממגיבים לעונים

נלמד את טכניקת ה”SOBER space” להרחבת מיומנויות המיינדפולנס לחיי היומיום. נחקור מה מניע את הרצונות להשתמש או להגיב, תוך שילוב עקרונות מ-IHRP לחקירת המשמעויות והפונקציות של השימוש בחומרים עבור כל משתתף.

שבוע 4: מיינדפולנס במצבים מאתגרים

נתמקד בנוכחות במצבים מאתגרים, תוך שימוש במיינדפולנס להגברת יכולתנו לחוות לחצים או דחפים מבלי להגיב אוטומטית. נזהה סיכוני הישנות אישיים ונערוך הערכת סיכונים שוטפת, תוך פיתוח אסטרטגיות למזעור נזקים בהתאם לגישת ה-IHRP.

שבוע 5: קבלה ופעולה מיומנת

נחקור את הפרדוקס של קבלת חוויות לא רצויות כצעד ראשון לקראת שינוי. נמשיך לתרגל טכניקות כמו ה-SOBER space ונתמקד בשימוש בהן במצבים מאתגרים. נעבוד על זיהוי וקבלת האמביוולנטיות לגבי שינוי, תוך שימוש בעקרונות ה-IHRP.

שבוע 6: לראות מחשבות כמחשבות

נעמיק את החקירה של המודעות והיחס למחשבה, תוך התמקדות בזיהוי מחשבות כמו שהן. נבחן את התפקיד שמחשבות משחקות במעגלי הישנות ונלמד דרכים לעבוד באופן מיומן יותר עם המוח שלנו. נשלב גם עבודה על הצבת מטרות לשינוי חיובי, תוך כיבוד הקצב והיעדים האישיים של כל משתתף.

שבוע 7: תמיכה ושימור רווחה

נתמקד בסימני אזהרה אישיים להישנות וכיצד להגיב אליהם. נדון בבחירות אורח חיים רחבות יותר, איזון, וחמלה כלפי עצמנו ואחרים. נשלב את עקרונות ה-IHRP לוויסות עצמי ונעודד את המשתתפים להגדיר מטרות אישיות לשינוי חיובי.

שבוע 8: תמיכה חברתית והמשך תרגול

במפגש האחרון, נסקור את המיומנויות והתרגולים שלמדנו ונדון בחשיבות של בניית מערכת תמיכה. נתבונן במה שלמדנו מהקורס ונשתף את התוכניות האישיות שלנו לשילוב תרגול מיינדפולנס ואסטרטגיות למזעור נזקים בחיי היומיום.

לאורך התוכנית, נעודד תרגול יומיומי של מיינדפולנס ויישום אסטרטגיות למזעור נזקים. כל מפגש יכלול זמן לשיתוף קבוצתי, מדיטציות מודרכות, למידה פסיכו-חינוכית, ותרגילים משותפים.

אני מאמין ששילוב זה של MBRP ו-IHRP יספק לכם כלים יעילים להתמודדות עם התמכרות, תוך כיבוד הקצב והמטרות האישיות של כל משתתף. אשמח לראותכם מצטרפים אלינו למסע מרתק זה של גילוי עצמי ושינוי חיובי.

כתיבת תגובה

Translate »
Scroll to Top
ליצור קשר