בשנים האחרונות המונח “טיפול פסיכדלי” הפך מוכר יותר ויותר. ספרים כמו “How to Change Your Mind” של מייקל פולן וסרטים כמו “טריפ של חמלה” הכניסו את הנושא למיינסטרים, והיום רבים מתעניינים בטיפול פסיכדלי כמענה אפשרי למצוקות נפשיות שלא נפתרו בדרכים אחרות.
אבל מה זה בעצם טיפול פסיכדלי?
ריטריטים, טיפול קליני או השתתפות במחקר?
כשמחפשים טיפול פסיכדלי, אנשים בדרך כלל מוצאים את עצמם בוחרים בין שלוש אפשרויות עיקריות: ריטריטים, טיפול קליני או השתתפות במחקר.
ריטריטים מציעים חוויה אימרסיבית של מספר ימים, לרוב בסביבה טבעית ובקבוצה. הם מאפשרים ניתוק מהיומיום ומספר מפגשים עם החומר הפסיכדלי. אנשים רבים מוצאים שהסביבה הקבוצתית והתמיכה ההדדית מהווים חלק משמעותי מהחוויה המרפאה. ריטריטים מתאימים במיוחד למי שמחפש חוויה עמוקה של צמיחה אישית והתפתחות רוחנית.
טיפול קליני, לעומת זאת, מציע מסגרת אינטימית יותר, עם פוקוס ממוקד על בעיות ספציפיות ופיקוח רפואי צמוד. הטיפול בדרך כלל קצר יותר ומתאים לאנשים שמעדיפים פרטיות או שמתמודדים עם אבחנות קליניות מורכבות כמו דיכאון עמיד או PTSD.
השתתפות במחקר היא אפשרות שלישית שרבים שוקלים. חשוב להבין שהמטרה העיקרית במחקר היא לא לטפל במשתתף ספציפי אלא לבחון את יעילות השיטה. החוקרים מחויבים לפרוטוקול נוקשה ולא תמיד יכולים להתאים את הטיפול לצרכים האישיים. בנוסף, חלק מהמשתתפים עשויים לקבל פלצבו או מינון נמוך. המחקרים מוגבלים בזמן וללא המשכיות טיפולית מובטחת. הסיכוי להתקבל למחקרים אלו נמוך מאוד בשל הביקוש הגבוה והקריטריונים המחמירים.
בסופו של יום, הבחירה היא אישית ותלויה במה זמין ונגיש עבורך כרגע. אנשים רבים מתחילים עם האפשרות הזמינה להם ביותר ובהמשך מגלים מה עובד עבורם.
מה זה בעצם טיפול פסיכדלי?
“טיפול פסיכדלי” הוא מונח המתייחס לפגישה או תהליך טיפולי בהם יש שימוש בחומר פסיכדלי. מה זה בעצם טיפול פסיכדלי?
“טיפול פסיכדלי” הוא מונח המתייחס לפגישה או תהליך טיפולי (כלומר עם איש טיפול או בו המטרה לטפל בקשיים כלשהם) בהם יש שימוש בחומר פסיכדלי. בעמוד זה אני משתמש במונח הזה במובן הרחב – כולל גם טיפולים בהם אין חוויה פסיכדלית מלאה (כמו מיקרודוסינג) או טיפולים המשתמשים בשיטות אלטרנטיביות להשגת מצבי תודעה מורחבים (כמו נשימות הולוטרופיות).
תהליך של טיפול פסיכדלי בדרך כלל יכלול שלושה שלבים מרכזיים:
- הכנה – מפגשים מקדימים בהם המטפל והמטופל בונים אמון, מגדירים מטרות טיפוליות ומכינים את המטופל לחוויה
- החוויה הפסיכדלית – המטופל מקבל את החומר הפסיכדלי בסביבה בטוחה, לרוב שוכב עם כיסוי עיניים ומאזין למוזיקה מותאמת, כאשר המטפל נוכח לאורך כל החוויה
- אינטגרציה – המטופל והמטפל מעבדים את החוויה ודנים כיצד לשלב את התובנות בחיי היומיום
סטן גרוף (אולי המומחה לטיפול פסיכדלי כבר חמישים שנה שהמציא את הנשימה ההולוטרופית כאלטרנטיבה) מתאר בספר שלו “LSD Psychotherapy” שני סוגים עיקריים של טיפול פסיכדלי:
טיפול פסיכוליטי – טיפול הכולל מנה בינונית של חומר פסיכדלי, מספיק “לשחרר את דפוסי החשיבה”, אך לא יותר מדי כדי להישאר מרוכז בשיח עם המטפל
טיפול פסיכוליטי
טיפול פסיכוליטי הוא אחת הגישות המרכזיות בטיפול הפסיכדלי, שפותחה בעיקר באירופה בשנות ה-50 וה-60. בניגוד לטיפול הפסיכדלי המלא, הטיפול הפסיכוליטי משתמש במינונים בינוניים של חומרים פסיכדליים.
המאפיין העיקרי של הטיפול הפסיכוליטי הוא שהמטופל נשאר במצב בו הוא מסוגל לשמור על דיאלוג משמעותי עם המטפל לאורך החוויה. המינון מכוון להיות מספיק גבוה כדי “לשחרר את דפוסי החשיבה” ולהפחית הגנות פסיכולוגיות, אך לא גבוה מדי כך שהמטופל יכול להישאר מרוכז בשיח ובעבודה הטיפולית.
בגישה זו, המטופל והמטפל מנהלים דיאלוג פעיל במהלך החוויה הפסיכדלית, כאשר המטופל מתאר את חוויותיו, תחושותיו וזיכרונותיו בזמן אמת, והמטפל מסייע בעיבוד החומרים העולים. הטיפול הפסיכוליטי מתבסס על תיאוריות פסיכודינמיות ומאפשר גישה לחומרים לא מודעים, טראומות מודחקות וקונפליקטים פנימיים.
בטיפול פסיכוליטי, המטופל בדרך כלל יושב או שוכב בתנוחה נוחה, אך לא בהכרח עם כיסוי עיניים כמו בטיפול הפסיכדלי המלא. המוזיקה, אם משתמשים בה, היא יותר שקטה ופחות דרמטית.
בשנים האחרונות, עם התפתחות הטיפול הפסיכדלי בקטמין, הגישה הפסיכוליטית זוכה לעדנה מחודשת. מינונים בינוניים של קטמין מאפשרים בדיוק את המצב הזה – שינוי בתפיסה ובחשיבה, אך עם יכולת לשמור על דיאלוג משמעותי.
הטיפול הפסיכוליטי מתאים במיוחד למטופלים שמעדיפים לשמור על תחושת שליטה מסוימת במהלך החוויה, או למי שמתמודד עם סוגיות ספציפיות שדורשות עיבוד מילולי פעיל. הוא גם מתאים למטופלים שזו להם החוויה הפסיכדלית הראשונה, כשלב ביניים לפני מעבר לטיפול פסיכדלי במינון גבוה יותר.
טיפול פסיכדלי מלא – טיפול כולל מנה גדולה של חומר פסיכדלי, בו רוב השיח לפני, בסוף ואחרי החוויה הפסיכדלית האינטנסיבית. ברוב המקרים המטופל שוכב עם כיסוי עיניים ומוזיקה מותאמת.
טיפול פסיכדלי מלא
הטיפול הפסיכדלי המלא (Psychedelic Therapy) הוא גישה טיפולית המשתמשת במינונים גבוהים של חומרים פסיכדליים כדי לאפשר חוויה עמוקה ומשנת תודעה. בניגוד לטיפול הפסיכוליטי, בו המטופל נשאר בדיאלוג פעיל עם המטפל, בטיפול הפסיכדלי המלא רוב העבודה הטיפולית מתרחשת לפני ואחרי החוויה הפסיכדלית עצמה.
המאפיינים העיקריים של הטיפול הפסיכדלי המלא כוללים:
- מינון גבוה – מספיק כדי ליצור חוויה פסיכדלית מלאה ומשמעותית
- סביבה מותאמת – המטופל שוכב בדרך כלל על מיטה או ספה נוחה, עם כיסוי עיניים
- מוזיקה מותאמת – מוזיקה מיוחדת שנבחרה בקפידה מלווה את החוויה ומסייעת בהעמקתה
- נוכחות לא מתערבת – המטפל נוכח לאורך כל החוויה אך מתערב מעט ככל האפשר
- “הנח לעצמך ללכת” – המטופל מעודד לשחרר שליטה ולהיכנע לחוויה
הפרוטוקול הטיפולי כולל בדרך כלל:
- מפגשי הכנה – 2-3 פגישות לבניית אמון, הגדרת כוונות והכנה לחוויה
- יום החוויה – מפגש ארוך של 6-8 שעות בו המטופל מקבל את החומר הפסיכדלי
- אינטגרציה – 3-5 מפגשים לעיבוד החוויה והטמעת התובנות בחיי היומיום
גישה זו פותחה במקור על ידי חוקרים כמו סטניסלב גרוף ובעשורים האחרונים עודכנה על ידי מחקרים במוסדות כמו אימפריאל קולג’ בלונדון וג’ונס הופקינס בארה”ב. המחקרים מראים שטיפול פסיכדלי מלא יעיל במיוחד בדיכאון עמיד, חרדה הקשורה למחלות סופניות, התמכרויות ו-PTSD.
בישראל, הטיפול הפסיכדלי המלא אינו זמין כיום באופן חוקי עם חומרים קלאסיים כמו פסילוסיבין או LSD, אך ניתן לקבל טיפול דומה במינונים גבוהים של קטמין במסגרת אישור חריג (29ג’). בנוסף, חלק מהמחקרים הקליניים בישראל בוחנים את היעילות של טיפול פסיכדלי מלא עם MDMA לפוסט-טראומה ופסילוסיבין לדיכאון עמיד.
המודל הטיפולי הזה מבוסס על ההבנה שחוויה פסיכדלית עמוקה יכולה לאפשר “חלון של פלסטיות נוירולוגית” – תקופה בה המוח גמיש יותר ופתוח לשינויים. המטרה אינה רק הקלה בסימפטומים אלא שינוי עמוק יותר בתפיסת העצמי והעולם.
מחוץ להיקף הספר שלו יש גם:
- טיפול פרמקולוגי (מיקרודוסינג) – כמות קטנה של חומר פסיכדלי, מעט מדי להרגיש (בשימוש בקטמין, ייתכן טשטוש קל למשך הטיפול) כל כמה ימים במשך כמה שבועות. בשיטה זאת אין בהכרח שיחות (פרט להסברים על הטיפול) או טיפול נפשי.
- טיפול ללא חומרים – ישנן חוויות (כמו נשימות הולוטרופיות) שיכולות להכניס אנשים למצבי תודעה אחרים הדומים לחוויות פסיכדליות
טיפולים חוקיים בישראל כיום (2025)
כיום בישראל קיימות מספר אפשרויות חוקיות לטיפול פסיכדלי:
טפב”ק – טיפול פסיכדלי בעזרת קנאביס
קנאביס אינו מהטריפטמינים הקלאסיים, הוא לא פועל דרך אותם הקולטנים, אך יש לו בהחלט תכונות פסיכדליות, אותן ניתן להגביר כדי לאפשר טיפול פסיכדלי בפרוטוקול המוכר. הטיפול הפסיכדלי בעזרת קנאביס (טפב”ק) מתבצע במסגרת מובנית הכוללת הכנה, ליווי מקצועי במהלך החוויה, ואינטגרציה לאחריה.
בשונה משימוש עצמי בקנאביס, הטפב”ק מתמקד בשימוש מכוון בתכונות הפסיכדליות של הצמח כדי לאפשר חקירה פנימית עמוקה וטרנספורמטיבית. התהליך כולל בחירה מדוקדקת של זן מתאים (בדרך כלל עם רמות THC גבוהות יחסית), סביבה תומכת, ושימוש בטכניקות כמו מוזיקה מותאמת וכיסוי עיניים להעמקת החוויה.
הטיפול זמין כיום בישראל לבעלי רישיון קנאביס רפואי בלבד, ומהווה אפשרות חוקית ונגישה לאלו המעוניינים בחוויה פסיכדלית טיפולית. יתרונו העיקרי הוא בנגישות החוקית, במחיר הסביר יחסית, ובמשך ההשפעה הקצר יחסית (2-4 שעות) המאפשר שילוב קל יותר בשגרת החיים.
אני מציע טפב”ק בקליניקה שלי לבעלי רישיון קנאביס רפואי. ניתן לקבוע פגישת היכרות ראשונית ללא עלות כדי לבדוק התאמה ולקבל מידע נוסף.
טיפול בעזרת קטמין (KAP)
קטמין הוא החומר הפסיכדלי היחיד שניתן לקבל באופן חוקי בישראל למטרות טיפוליות, באמצעות אישור חריג (29ג’) ממשרד הבריאות. הטיפול מיועד בעיקר למצבים של דיכאון עמיד, PTSD וכאב נוירופתי, ומציע הקלה מהירה בתסמינים – לעיתים תוך שעות או ימים, בניגוד לנוגדי דיכאון מסורתיים. מחקרים עדכניים מראים שיעורי הצלחה של כ-70% בטיפול בדיכאון עמיד, והפחתה משמעותית במחשבות אובדניות.
בעוד שקטמין פועל במנגנון שונה מחומרים פסיכדליים קלאסיים (דרך מערכת הגלוטמט ולא הסרוטונין), הוא מאפשר חוויות דומות של תובנות ייחודיות, שינויים רגשיים ודיסולוציה של האגו. השילוב של קטמין עם פסיכותרפיה (KAP) מאפשר “חלון נוירופלסטי” בו המוח גמיש יותר ופתוח לשינויים, מה שמאפשר עיבוד של זיכרונות טראומטיים ויצירת דפוסי חשיבה חדשים.
הטיפול ב-KAP כולל בדרך כלל סדרה של 4-8 מפגשים המשלבים מתן קטמין (בדרך כלל במינון תת-הרדמתי) עם ליווי פסיכותרפויטי לפני, במהלך ואחרי החוויה. בניגוד לטיפול תרופתי רגיל, ב-KAP המטרה אינה רק הקלה בסימפטומים אלא שינוי עמוק יותר בתפיסת העצמי והעולם, המוביל לשיפור ארוך טווח.
אפשרויות טיפול ב-KAP בישראל (נכון למרץ 2025):
הקליניקה בקיבוץ צרעה
אני מציע טיפולי KAP בקליניקה שלי בקיבוץ צרעה, בגישה אינטגרטיבית המשלבת טכניקות ACT ו-MBCT. הטיפול מותאם אישית לצרכי המטופל, עם דגש על יצירת סביבה בטוחה ותומכת לחקירה פנימית. אני עובד בשיתוף פעולה עם פסיכיאטרים מורשים לצורך קבלת אישורי 29ג’, ומציע ליווי צמוד לאורך כל התהליך, מההכנה ועד לאינטגרציה של החוויה בחיי היומיום.
מרפאת כתר בירושלים (Keter Health)
מרפאת כתר היא המרכז המוביל בארץ לטיפולי KAP, עם צוות רב-מקצועי הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים ומטפלים מוסמכים. המרפאה מציעה טיפולים במינון תוך-שרירי (IM) עם ליווי צמוד, בסביבה מותאמת במיוחד לחוויה הפסיכדלית. אני גם עובד בשיתוף פעולה עם מרפאת כתר ויכול לסייע בהפניה וליווי מטופלים המעוניינים בטיפול במסגרת זו.
שערי נפש בירושלים (שערי צדק)
מרכז החוסן בירושלים, הפועל בשיתוף עם בית החולים שערי צדק, מציע טיפולי KAP במסגרת ציבורית המסבסדת טיפולים לנפגעי טראומה קרבית ואזרחית. המרכז משלב את הטיפולים במחקר לאומי על יעילות KAP בטיפול ב-PTSD מורכב, עם פרוטוקול טיפולי מובנה הכולל הכנה, טיפול ואינטגרציה. הקבלה לטיפול דורשת הפניה פסיכיאטרית ואישור ועדה מקצועית.
נפש באר שבע
מרכז נפש באר שבע בניהולו של ד”ר עודד ארבל מציע טיפולי KAP בדרום הארץ. המרכז מתמחה בטיפול בדיכאון עמיד, חרדה ו-PTSD, ומשלב גישות טיפוליות מגוונות עם מתן קטמין. הצוות המקצועי כולל פסיכיאטרים ופסיכולוגים המתמחים בטיפול טראומה ובטיפול פסיכדלי. המרכז מהווה אפשרות נגישה לתושבי הדרום המעוניינים בטיפול פסיכדלי חוקי.
מחקרים קליניים
ישראל נמצאת בחזית המחקר הפסיכדלי העולמי עם מספר ניסויים קליניים פעילים. רשימה זאת נכתבה במרץ 2025 ולא תתעדכן באופן סדיר, אך בפירוט כל חומר ישנו קישור לאתר משרד הבריאות המעודכן:
MDMA לטיפול בפוסט-טראומה
דחיית בקשת לייקוס (MAPS) ע”י ה-FDA בארה”ב ומלחמת חרבות ברזל הציתו גל חדש של מחקר, רובו ממוקד PTSD, אך גם אחד להפרעות אכילה: https://my.health.gov.il/CliniTrials/Pages/Search.aspx?k=MDMA
פסילוסיבין למגוון רחב של מצבים
מחקרים בוחנים את היעילות של פסיכותרפיה בסיוע פסילוסיבין להפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), דיכאון, PTSD, כאב כרוני ועודה. לרשימת המחקרים בארץ מאתר משרד הבריאות בקישור הבא: https://my.health.gov.il/CliniTrials/Pages/Search.aspx?k=%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9C%D7%95%D7%A1%D7%99%D7%91%D7%99%D7%9F
מחקרי קטמין נוספים לשלל מצבים
חוקרים ישראלים בוחנים את היעילות של מתן קטמין תוך-אפי לעומת תוך-ורידי לדיכאון עמיד לטיפול, וכן את השימוש ב-D-cycloserine למניעת הישנות לאחר עירויי קטמין. לרשימת המחקרים עם קטמין, נא ללחוץ על קישור זה: https://my.health.gov.il/CliniTrials/Pages/Search.aspx?k=%D7%A7%D7%98%D7%9E%D7%99%D7%9F
DMT לתורשת נפוצה
חוקרים במספר מוקדים בישראל בודקים את התאמת DMT לטיפול באנשים המתמודדים עם תורשת נפוצה. למחקרים בארץ עם DMT, נא ללחוץ על קישור זה: https://my.health.gov.il/CliniTrials/Pages/Search.aspx?k=DMT
בנוסף, בישראל מתקיימים כנסים וקורסי הכשרה למטפלים בתחום הרפואה הפסיכדלית, כמו כנס הרפואה הפסיכדלית המתוכנן להתקיים בתל אביב ביולי 2025.
טיפולים פסיכדליים חוקיים בחו”ל – תמונת מצב 2025
בעוד שבישראל האפשרויות לטיפול פסיכדלי חוקי מוגבלות בעיקר לקטמין וקנאביס, בעולם קיים מגוון רחב יותר של אפשרויות. חשוב להבין את ההבדל בין טיפול קליני ממוקד לבין ריטריטים קבוצתיים – בעוד שטיפול קליני מציע מסגרת אינטימית יותר עם פוקוס על בעיות ספציפיות ופיקוח רפואי צמוד, ריטריטים מציעים חוויה אימרסיבית של מספר ימים בסביבה טבעית, המאפשרת ניתוק מהיומיום ותמיכה קבוצתית.
ארה”ב: קולורדו ואורגון מובילות את המהפכה
קולורדו אישרה ב-2022 שימוש חוקי בפסילוסיבין למבוגרים, וכיום נבנית רשת “מרכזי ריפוי” מפוקחים. Medicinal Mindfulness בבולדר מציע טיפולי קטמין וקנאביס בפרוטוקולים קליניים משולבים, ריטריטים קבוצתיים, והכשרות מקצועיות למטפלים. מניסיון אישי, אני יכול להמליץ על המקצועיות של המרכז הזה.
אורגון מאפשרת רכישת פסילוסיבין במרכזים מורשים ללא מרשם, עם חובת ליווי של “מנחה מוסמך”. בנוסף, Center for Transformational Psychotherapy בקליפורניה, בניהולו של ד”ר פיל וולפסון (מחבר “The Ketamine Papers”), מציע טיפולי קטמין מקצועיים.
אוסטרליה: חלוצה ברגולציה לאומית
ביולי 2023, אוסטרליה הפכה למדינה הראשונה בעולם שאישרה באופן רשמי ולאומי את השימוש ב-MDMA לטיפול בפוסט-טראומה ובפסילוסיבין לדיכאון עמיד. הטיפולים ניתנים רק על ידי פסיכיאטרים מורשים שקיבלו אישור מיוחד מרשויות הבריאות. החל מינואר 2024, המטופלים הראשונים החלו לקבל טיפולים במסגרת התוכנית, בעיקר דרך ארגון Mind Medicine Australia שמספק גם הכשרות למטפלים. העלות גבוהה יחסית (עשרות אלפי דולרים אוסטרליים לסדרת טיפולים), אך זוהי פריצת דרך משמעותית ברגולציה עולמית.
הולנד וג’מייקה: פסילוסיבין במסגרות ריטריט
בהולנד, טראפלס (פטריות פסילוסיבין) חוקיות, ופועלים מרכזי ריטריט כמו Synthesis Retreat (שהשתתף במחקר עם אימפריאל קולג’ בלונדון) וPsychedelic Society of the Netherlands (ארגון ללא מטרות רווח המציע טיפולים במחירים נוחים יותר).
בג’מייקה פועלים מרכזי ריטריט כמו Atman Retreat וMycomeditations, המציעים טיפולים בפסילוסיבין במסגרת חוקית, לרוב בסביבת ריזורט מפנקת בחוף הים.
טיפולים מסורתיים בארצות מוצא
במדינות רבות ניתן למצוא טיפולים מסורתיים עם חומרים פסיכדליים מקומיים: אייוואסקה בדרום אמריקה, קקטוסים כמו סאן פדרו או פייוטה בצפון אמריקה, איבוגיין באפריקה, ועוד. טיפולים אלה משלבים לרוב מסורות שבטיות עם ליווי של שאמנים מקומיים.
בבחירה בין טיפול קליני לריטריט, חשוב לשקול את הצרכים האישיים שלך – האם אתה מחפש מענה לבעיה קלינית ספציפית או חוויה של צמיחה אישית והתפתחות רוחנית? בסופו של יום, הבחירה היא אישית ותלויה במה זמין ונגיש עבורך כרגע. רבים מתחילים עם האפשרות הזמינה להם ביותר ובהמשך מגלים מה עובד עבורם.